Bekende Internationale Country Bands

Er zijn door de loop der jaren veel succesvolle bands geweest in het muziekgenre country. Hier zijn een aantal bekende bands op een rijtje gezet.

Bill Monroe and His Blue Grass Boys

William Smith ‘’Bill’’ Monroe is op 13 september geboren in 1911. Hij was een Amerikaanse mandolinist, zanger en songwriter die de muziek stijl bluegrass creëerde. Hierdoor staat hij bekend als de uitvinder van bluegrass. Het genre heeft de naam aan Monroe z’n band te danken, de Blue Grass Boys. Monroe’s heeft in zijn 69 jaar durende carrière allerlei instrumenten bespeeld en gezongen.

Een belangrijke ontwikkeling vond plaats in de muziek van Monroe met de toevoeging van North Carolina banjo ster Earl Scruggs aan de Blue Grass Boys in december 1945. In de jaren veertig had Monroe de 1923 Gibson F5 model “Lloyd Loar” mandoline verworven, die zijn handelsmerk-instrument werd voor de rest van zijn carrière. Dit instrument zou dus erg veel voor Monroe gaan betekenen

De 28 liedjes die de Blue Grass Boys maakten voor Columbia Records in 1946 en 1947 werden opgenomen, werden snel klassiekers van het genre. “Toy Heart”, “Blue Grass Breakdown” en het bekendste nummer van Monroe ‘Blue Moon of Kentucky’ waren vooral succesvol. De laatstgenoemde werd opgenomen door Elvis Presley in 1954. Monroe gaf zijn zegen aan Presley’s rock-and-roll cover van het lied. Oorspronkelijk was dit nummer een langzaam.

Beide Flatt en Scruggs verlieten Monroe’s band in 1948, die binnenkort hun eigen groep zouden vormen, de Foggy Mountain Boys. In 1949 brak voor Monroe een succesvolle tijd aan. Hij tekende een contract bij Decca Records en maakte veel goede muziek. Veel mensen die hielden van zijn vorige band, vonden deze muziek ook geweldig. De hoofdzang en ritmegitaar van Jimmy Martin, de banjo van Rudy Lyle en onder andere mensen als Merle Taylor en Bobby Hicks. Deze band heeft een aantal bluegrass-klassiekers opgenomen.

De opkomst van rockmuziek was voor Monroe een teken dat zijn glorietijd voorbij was. Hij werd steeds minder populair met zijn band en het werd voor hem steeds moeilijker de band bij elkaar te houden.

Alabama

Alabama is een band die een mix heeft gemaakt van verschillende muziekstijlen zoals rock, country en gospel. De band is opgericht door Randy Owen en zijn neef Teddy Gentry in 1969. Ze werden snel daarna vergezeld door hun andere neef, Jeff Cook. De band heette eerst Wildcountry en begon te touren langs allerlei cafés in Zuid-Oost Amerika. De band begon vrij snel hun eigen liedjes te schrijven en te produceren. Ze veranderden hun naam in Alabama in 1977 en hadden succes met twee singles. Na deze succesliedjes werd de band benaderd door RCA Records voor een platencontract.

Het grootste succes van Alabama kwam in de jaren tachtig, waarin de band meer dan 27 nummer één hits scoorden, en ook nog veel andere prijzen in de wacht sleepten. Alabama’s eerste single op RCA Records, Tennessee River, begon een reeks van 21 nummer één singles. De mix van traditionele countrymuziek en zuidelijke rock, gecombineerd met elementen van gospel en een beetje popmuziek, gaf het een aantrekkingskracht van een groot publiek en dat leidde tot hun succes.

De band is ook uitgebreid op tour geweest en heeft bepaalde dingen uit rockconcerten gebruikt om hun show aantrekkelijker te maken. Dit zijn bijvoorbeeld dingen als lampen en decors.

Er zijn een aantal pauzes geweest waarin de band niet actief was. Sinds 2010 zijn de bandleden weer samen muziek aan het maken en ze zijn tot op de dag van vandaag nog productief.

Rascal Flatts

Rascal Flatts is een Amerikaanse country trio dat is 1999 is opgericht. Rascal Flatts bestaat uit Gary LeVox, zijn neef Jay DeMarcus en Joe Don Rooney. DeMarcus is ook een zwager van countryzanger James Otto, en voorheen de helft van het christelijke muziekduo East to West.

Van 2000 tot 2010 hebben ze muziek opgenomen onder het muzieklabel Lyric Street Records van Disney Music Group. Onder dit label heeft het trio zeven albums uitgebracht die door de Recording Industry Association of America gecertificeerd zijn als platina of zelfs nog beter. Nadat Lyric Street opgedoekt werd in 2010, verhuisden ze naar Big Machine Records. Voor dit label hebben ze vier albums en een Christmas album hebben uitgegeven. Rascal Flatts heeft meer dan 25 singles uitgebracht in hun carrière.

Hun langst blijvende nummer 1 single is een cover van Marcus Hummon’s “Bless the Broken Road” Dit nummer bracht vijf weken door op nummer 1 2005.

Op 5 januari 2017 heeft Rascal Flatts een nieuwe single vrijgegeven, ‘’Yours if you want it’’. Het nummer fungeert als de belangrijkste single uit hun 10e studio album getiteld ‘’Back to Us’’. Het album kwam op vrijdag 19 mei in 2017.

Brooks & Dunn

Brooks & Dunn is een Amerikaanse country duo bestaande uit Kix Brooks en Ronnie Dunn. Deze artiesten zijn zowel vocalisten als songwriters. Het duo werd opgericht in 1990 op aanraden van Tim DuBois. Voor de oprichting van het duo waren beide leden autonome zangers. Brooks schreef nummer één singles voor John Conlee, Nitty Gritty Dirt Band en Highway 101. Zowel hij als Dunn hebben in de jaren tachtig twee singles gehad. Brooks heeft ook een album uitgebracht voor Capitol Records in 1989. Ze begonnen in 1991 met hun samenwerking.

Het duo heeft bij het label Arista Nashville tien albums opgenomen, een kerstmis-album en een album bestaande uit compilaties opgenomen. Ze hebben ook vijftig singles gemaakt, waarvan er twintig naar nummer 1 op de lijsten van Hot Country Songs zijn gegaan. Het duo heeft ook een Grammy gewonnen en hun meest verkochte lied is hun debuut ‘’Brand New Man’’ in 1991, die goed was voor zes miljoen exemplaren. De stijl van het duo staat bekend om invloeden van honky tonk, country en rock.

Brooks en Dunn hebben volgens kenners erg verschillende karakters, maar toch kunnen de twee erg goed samenwerken. Het duo is sinds 2015 weer bij elkaar en is weer bezig met het maken van muziek en druk bezig met optredens.

Dixie Chicks

De Dixie Chicks is een Amerikaanse country band en is opgericht door de zussen Martie Erwin Maguire en Emily Erwin Robison, en zangeres Natalie Maines. De band is opgericht in 1989 in Dallas, Texas. Oorspronkelijk was de band samengesteld uit vier vrouwen die bluegrass en countrymuziek uitvoeren. Deze formule bracht echter geen succes, maar na de vervanging van de zangeres en het vertrek van een ander bandlid, kwam er wel succes voor de Dixie Chicks. De band had voor het eerst succes met de liedjes ‘’There’s Your Trouble’’ en ‘’Wide Open Spaces’’.

De band heeft ook bekendheid vergaart door een bijzonder incident. Op 10 maart 2003, tijdens een concert in Londen sprak de zangeres Maines over de aanstaande oorlog in Irak: “We willen deze oorlog niet, en we schamen ons, en we schamen ons dat de president van de Verenigde Staten komt uit Texas “. Het publiek dat bij het concert aanwezig was, was aan het joelen en juichen. Toen ze terug in Amerika kwamen waren de mensen wat minder positief. Dit zorgde voor een daling van hun populariteit in Amerika.

De Dixie Chicks hebben maar liefst 13 Grammy’s gewonnen in hun carrière. In december 2015 hadden ze 30,5 miljoen albums verkocht. Ook is deze band de meest succesvolle band die alleen uit vrouwen bestaat.