Bekende solo-artiesten in countrymuziek

In countrymuziek zijn er veel bands die naam hebben gemaakt en de wereld over zijn gegaan met hun muziek. Er zijn echter ook solo-artiesten die hetzelfde of nog meer hebben bereikt. We gaan een aantal grootheden in de countrymuziek bij langs.

Johnny Cash

John R. Cash was een zanger en songwriter uit Amerika. Behalve deze dingen, was hij ook gitarist, acteur en auteur. Johnny Cash wordt gezien als één van de meest invloedrijke musici van de 20e eeuw en hij heeft vele successen behaald. Ook is één van de bestverkopende muzikanten aller tijden. Wereldwijd heeft Cash meer dan 90 miljoen platen verkocht. Hij is bekend als country-zanger, maar zijn muziek was meer dan alleen dat. Rock, rockabilly, blues, folk en gospel zijn stijlen die ook veel in zijn muziek aan bod komen.

Cash was bekend om zijn diepe, kalme basstem. Het kenmerkende geluid van zijn Tennessee Three Backing Band was onder andere geluiden van treinen en mooie gitaarritmes. Ook wordt er bij Cash altijd gedacht aan rebellie, somberheid en zwarte kleding. Johnny Cash had een soort cultstatus ontwikkeld als stoere rebel. Hij gaf ook regelmatig gratis concerten in gevangenissen.

Veel muziek van Johnny Cash bevatten thema’s van verdriet, morele verdrukking en verlossing. In het laatste stadium van zijn carrière werd dit alleen maar sterker. Zijn grootste liedjes waren ‘’I Walk the Line’’, ‘’Folsom Prison Blues’’, ‘’Ring of Fire’’ en ‘’Get Rhythm’’. Ook maakte hij spoorwegliedjes waaronder ‘’Hey, Porter’’. In de laatste fase van zijn carrière maakte hij Cash Covered Songs. Op dit album covert hij een aantal nummers uit de 20e eeuw van rockartiesten. ‘’Hurt’’ is het bekendste lied dat hij heeft gemaakt op dit album. Johnny Cash is uiteindelijk overleden in 2003 aan de gevolgen van diabetes en ouderdom.

Merle Haggard

Merle Ronald Haggard was een Amerikaanse zanger, songwriter, gitarist en fiddler. Samen met Buck Owens, Haggard en zijn band The Strangers ontwikkelden de Bakersfield sound. Deze sound wordt gekenmerkt de unieke mix tussen het traditionele country gitaargeluid, nieuwe vocale stijlen waarin de woorden minimaal zijn en ruwe, harde elementen.

Haggard had geen gebruikelijke jeugd door de vroege dood van zijn vader. Hij was een lastige jongen en is meerdere keren achter tralies gezet in zijn jeugd. Hij slaagde erin om zijn leven om te draaien en een succesvolle muziekcarrière te lanceren. Hij werd populair met zijn liedjes over de arbeidersklasse die soms thema’s bevatten die in strijd waren met het handelen van de overheid. Hij bekritiseerde bijvoorbeeld de oorlog die de VS met Vietnam had. Tussen de jaren zestig en tachtig had hij 38 nummer 1 hits in de Amerikaanse lijsten. Haggard bleef succesvolle albums produceren tot in de jaren 2000. Hij heeft veel prijzen gewonnen voor zijn muziek. Enkele hiervan zijn Grammy’s, Icon Awards en hij is in meerdere Music Hall of Fame’s terecht gekomen.

Haggard’s laatste opname, een lied genaamd ‘’Kern River Blues’’ beschreef zijn vertrek uit Bakersfield in de late jaren 1970 en zijn ontevredenheid met politici van die tijd. Het liedje werd opgenomen op 9 februari 2016 en zijn zoon speelt gitaar in dit lied. Dit nummer is uitgebracht op 12 mei 2016, waarbij het einde van Haggard’s muziekcarrière wordt gemarkeerd. Hij is overleden op 6 april 2016 – zijn 79ste verjaardag – bij zijn boerderij in Noord-Californië, die onlangs aan dubbele longontsteking heeft geleden.

Carrie Underwood

Carrie Marie Underwood is een Amerikaanse zangeres. Ook is ze songwriter en actrice. Ze werd bekend als de winnaar van het vierde seizoen van American Idol in 2005. Dit is een talentenjacht die op televisie wordt uitgezonden. Haar debuutalbum, ‘’Some Hearts’’, werd uitgebracht in 2005. Versterkt door het enorme succes van een de singles ‘’Jesus, Take The Wheel’’ en ‘’Before He Cheats ‘’. Haar album werd het het best verkochte autonome vrouwelijke debuutalbum in de geschiedenis van countrymuziek. Ook werd het het snelst verkochte debuutalbum in countrymuziek in de Nielsen SoundScan geschiedenis en het best verkochte album in countrymuziek van de afgelopen 14 jaar. Underwood won drie Grammy Awards voor het album.

Carrie Underwood is tegenwoordig één van de meest succesvolle muzikale artiesten ter wereld met 65 miljoen verkochte platen. Underwood werd door haar successen in 2014 als één van de 100 meest invloedrijke mensen in de wereld benoemd. Underwood is de topland artiest Van de all-time op de RIAA Digital Singles ranking en de hoogste gecertificeerde country album artiest debuut in de 21e eeuw. Kortom een ontzettend succesvolle vrouw in countrymuziek, maar ook in muziek in het algemeen.

Keith Urban

Keith Lionel Urban is een country-muzikant uit Nieuw-Zeeland. In 1991 publiceerde hij een debuutalbum genaamd Keith Urban. Hij produceerde vier singles in Australië voordat hij naar de Verenigde Staten ging. Hij vond een baan als gitarist in een band die The Ranch heet. De band maakte een album bij het muzieklabel Capitol Nashville en produceerde ook twee singles, die erg goed ontvangen werden.

Hij maakte nog steeds muziek onder hetzelfde label, toen Urban zijn solodebuut maakte. Er volgde snel een tweede album. Hieruit volgde zijn eerste nummer 1 hit en het album ging ook nog platina. De single waar hij zijn nummer 1 hit mee scoorde heet ‘’But for the grace of God’’. Hij heeft ontzettend veel prijzen en onderscheidingen gewonnen. Zo heeft hij ook meerdere Grammy’s gewonnen en na zijn eerste hit volgden er meer zoals ‘’Wasted time’’ en ‘’Blue is not your color’’.

Urban heeft in totaal negen albums uitgebracht en ook een album met The Ranch. Hij heeft 37 singles op de Amerikaanse Hot Country Songs gehad, waarvan 18 naar nummer 1 zijn geklommen. Urban is ook bekend van zijn deelname als jurylid aan de Australische versie van The Voice en American Idol.

Blake Shelton

Blake Tollison Shelton is een Amerikaanse country music zanger, songwriter, acteur en televisie persoonlijkheid. Hij is dus niet alleen bekend van zijn zangkunsten, maar ook andere dingen. In 2001 maakte hij zijn debuut met de single ‘’Austin’’. Dit was een single afkomstig van zijn debuutalbum. “Austin” bracht vijf weken op nummer een op de Billboard Hot Country Songs-lijst. Hoewel het album onder het label Giant Records Nashville werd uitgebracht, werd Shelton overgebracht naar Warner Bros.

Het tweede en derde album van Shelton werden goud en platina. Deze albums waren dus wederom successen. Hij bracht zijn vierde album uit in 2008. In totaal heeft hij nu tien albums uitgebracht en hij wordt dan ook geprezen om zijn productiviteit en succes. Bovendien is hij acht keer genomineerd voor een Grammy Award. Er zijn ook nog veel prijzen die hij wel in de wacht wist te slepen.

Shelton is ook bekend om zijn rol in de zangwedstrijden Nashville Star, Clash of the Choirs en The Voice. Deze shows waren allemaal op de televisie te zien.