Country Café

Countrymuziek is een muziekgenre dat is overgekomen vanuit Amerika. In de jaren twintig van de vorige eeuw is deze muziek ontstaan en sindsdien heeft deze muziek steeds meer bekendheid gekregen. In countrymuziek bijna altijd snaarinstrumenten te horen. Er wordt van zowel akoestische als elektrische gitaar gebruik gemaakt. Ook de banjo kan voorkomen in bepaalde countrymuziek. Enkele grote namen afkomstig uit dit genre zijn Johnny Cash, Carrie Underwood en Dolly Parton.

Nashville is de stad van de countrymuziek. Hier in deze stad zijn ontzettend veel legendarische optredens geweest van artiesten afkomstig uit de countrymuziek. In Nederland is er niet zo’n stad waar countrymuziek een plek heeft. Countrymuziek bestaat ook nog niet zo lang als in Amerika.

In de Verenigde state is countrymuziek al tijden een geaccepteerde muzieksoort. Er zijn in Amerika al vele sterren geweest die voortkomen uit de countrymuziek. Deze vorm van muziek gaat vaak gepaard met thema’s als depressie en liefde. Het is echter niet een gegeven dat de teksten van de liedjes over deze onderwerpen gaan. In Nederland is dit genre van muziek nog niet ontzettend groot, maar wel groeiende. Een countryband uit Nederland is Country Café en in deze tekst wordt er uitleg gegeven over deze band en zijn leden.

De band

Deze Nederlandse band bestaat uit muzikanten, zangers en zangeressen die binnen Nederland al hun strepen hebben verdiend. Een aantal leden uit de band hebben opgetreden met grote namen in Nederland. Ze zorgen naar eigen zeggen bij hun optredens voor een prettige, ontspannen sfeer. Deze relatief jonge band zorgt voor een mooi en interactief optreden. Ze hebben optredens gedaan in verschillende theaters in Nederland van oktober 2015 tot mei 2016. De band heeft dus ook al een flinke tour achter de rug.

De leden van de band zijn Lesley van der Aa, Wim van de Vliert, Marcel Fisser, Leon Priest, Eric Coenen en Bas Arthur Luijten. De band speelt zoals gezegd dus countrymuziek, maar ook Americana en liedjes uit de serie Nashville. De band heeft een leuke dynamiek ontwikkeld op het podium. Zo geeft de band het publiek de mogelijkheid verzoekjes te roepen bij hun optredens. De bandleden proberen de verzoekjes altijd zo goed mogelijk te honoreren. De band staat onder contract bij het muzieklabel Desperado Music Productions.

De bandleden

De centrale vrouwelijke zanger van de band, Lesley van der Aa, stond al van jongs af aan op het podium. Ze ging met haar vader en jongere zusje op pad om op te treden bij allerlei soorten evenementen. Van Der Aa heeft een warme, soulvolle stem ontwikkeld door de jaren heen. Ze heeft de vaardigheden om op akoestische muziek te zingen, maar ook hardere muziek kan ze aan. Ze heeft in het verleden samengewerkt met mensen afkomstig van de Rockacademie. Ook heeft ze vaak opgetreden als achtergrondzangeres. Dit deed ze bijvoorbeeld bij Jan Smit.

Wim van de Vliert is de andere centrale zanger. Hij werkt dus veel samen met Lesley van der Aa om een zo mooi mogelijke vocale compositie te verzorgen. Marcel Fisser is het bandlid dat de groep voorziet van de gitaargeluiden. Hij heeft ook samengewerkt met onder anderen Jan Smit en Nick & Simon in het verleden. Van Der Aa en Van De Vliert vormen samen een prachtig vocaal koppel. Ze leiden de band met hun zuivere stemmen door hun optredens heen en zijn een heuse inspiratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in Nederlandse countrymuziek.

Leon Priest is de man achter de toetsen. Priest speelt de keyboard bij de optredens en produceert ook veel voor de Country Café. De getalenteerde toetsenist is ook eigenaar van een studio. Hij begon al op z’n 7e levensjaar met de muziekschool en was sindsdien erg geïnteresseerd in muziek. Hij heeft gespeeld in het voorprogramma van verscheidene artiesten in Amerika en heeft Rob Crosby ontmoet. Priest heeft ook artiesten begeleid in hun carrière, bij wijze van management. Sinds een aantal jaar heeft hij dus een studio die hij verhuurd en hij is eigenaar van een boekingsbureau.

Eric Coenen speelt de basgitaar en voorziet de band van een goed basgeluid. Coenen is werkzaam als leraar bij de Rockacademie in Tilburg. Hij heeft in het verleden samen gespeeld met bijvoorbeeld Ilse de Lange. Zij staat in Nederland bekend als een grote naam in de popmuziek en countrymuziek. Coenen is afgestudeerd aan het conservatorium in Hilversum en is ook afgestudeerd met als hoofdvak basgitaar. Ten slotte is er dan nog Bas Arthur Luijten die de drums bespeeld.

De groep vormt samen een succesvolle band in een genre dat in Nederland alleen nog maar groeiende is. Sinds The Common Linnets in 2014 bij het Eurovisiesongfestival hebben opgetreden, is er in Nederland meer aandacht gekomen voor countrymuziek. Dit genre is overgekomen uit de Verenigde Staten en begint nu in Nederland ook eindelijk z’n plek te krijgen. Country Café is één van de bands die meewerkt aan de opkomst van dit genre door goede countrymuziek te spelen met een positieve attitude.