Countrymuziek prijzen en festivals

Countrymuziek is heel groot in Nederland. Het muziekgenre komt origineel uit Amerika, en is tientallen jaren geleden overgewaaid naar ons land. Tegenwoordig zijn er veel Nederlandse countrybands en artiesten. Het niveau van deze bands is redelijk hoog, en er is veel vraag naar de Nederlandse acts. Hierdoor zijn er verschillende facetten van de countrymuziekwereld ingeburgerd in de Nederlandse maatschappij. We zullen een paar van deze facetten, namelijk namelijk de Nederlands Countrymuziek vereniging, een aantal prijzen en countryfestivals, onderzoeken. Hierdoor kun je alles over deze dingen op deze pagina lezen.

DCMA

We beginnen bij de DCMA. Dit is de Dutch Country Music Association, oftewel de Nederlandse countrymuziek vereniging. Het is uiteraard geen toeval dat de DCMA heeft gekozen voor het gebruiken van een Engelse naam. In de Verenigde Staten is countrymuziek verreweg het grootst, en de DCMA is een stuk makkelijker te herkennen door zijn Engelse naam door de Amerikanen. De DCMA zorgt ervoor dat de countrymuziek in Nederland gestaag door blijft groeien. Al jarenlang wordt het muziekgenre populairder, en daar is de DCMA zeker medeverantwoordelijk voor.

Een van de dingen die de vereniging organiseert is een jaarlijks gala. Hier worden verschillende awards uitgereikt voor countrymuziek. Best band, best solo act, beste nummer, enzovoorts. Naast het jaarlijkse gala zijn er ook nog genoeg andere evenementen waar het DCMA verantwoordelijk voor is. Sowieso in de zomer, in het festivalseizoen, worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd waar bands en andere artiesten hun kunsten kunnen vertonen. In samenwerking met Western Experience, een Amerikaanse country-organisatie, wordt er in juli 2017 wordt er een meerdaags festival georganiseerd.

Het jaarlijkse gala van DCMA wordt in 2017 op 25 november georganiseerd, in Leerdam. Er zijn uiteraard kaarten te verkrijgen, dus als je een aantal hele grote country-acts wil zien, vanuit het binnen- en buitenland, moet je zeker je kans grijpen!

Country Music Association

De Country Music Association (CMA) is de grote broer van de DCMA. Het is namelijk een vereniging voor alle countrymuzikanten in Amerika. Het hoofdkwartier van CMA is gevestigd in Nashville, Tennessee. Dit wordt over de hele wereld gezien als de hoofdstad van de countrymuziek. Hier werd de eerste countrymuziek gespeeld, en nog steeds komen heel veel grote artiesten hier vandaan. De organisatie is opgericht in 1958. Hieraan kun je wederom zien dat countrymuziek relatief jong is.

De CMA heeft heel erg veel gedaan voor de countrymuziek. De organisatie heeft ervoor gezorgd dat het voor countrybands en artiesten een stuk makkelijk werd om door te breken. Zowel in Amerika als over de hele wereld heeft de CMA banden, waardoor het voor een artiest die aangesloten is bij de organisatie een stuk makkelijker wordt om op te treden op grote muziekfestivals. Ook heeft de dienst veel connecties in de radiowereld, waardoor de liedjes van de artiesten een stuk beter beluisterd werden. Het is redelijk uniek dat een zo specifiek muziekgenre zo snel populair is geworden. Hier is de CMA dus grotendeels verantwoordelijk voor.

CMA Awards

Net als de DCMA heeft de CMA een aantal grote awards die jaarlijks uitgereikt worden. Het is de grootste prijs is de countrymuziekwereld, en als je hem wint, ben je gelijk een grote meneer of mevrouw. Er worden veel verschillende awards uitgereikt door de CMA. Niet alleen artiesten en bands worden beloond, ook radio- en tv-stations kunnen in de prijzen vallen. De eerste CMA Awards werden in 1967 uitgereikt. Dit gebeurde, en het gebeurt nog steeds, in Nashville. Sinds 2006 wordt het evenement georganiseerd in de zogenaamde Bridgestone Arena. Dit is een groot stadion waar tienduizenden mensen inpassen.

Er wordt door meer dan 7000 leden van de Country Music Association gestemd op de verschillende acts en stations in de categorieën. Dit gebeurt in totaal in 3 verschillende rondes. Luisteraars hebben dus niks te zeggen over de awards. De CMA Awards worden dan ook niet gezien als een populariteitsprijs. Het gaat echt om de kwaliteit van de muziek. Deze kan goed worden beoordeeld door de leden van de CMA.

CMA Muziek Festival

Het CMA Muziek Festival is verreweg het grootste countrymuziek festival van de hele wereld. Het festival duurt 4 dagen, en wordt georganiseerd door CMA. Het zal je niet verbazen dat de keuze voor de plek van het festival is gevallen op Nashville. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dit de hoofdstad van de countrymuziek. Het is een jaarlijks festival, waar meer dan 250 duizend bezoekers op afkomen. Het festival bestaat uit meerdere podia, waar de hele dag door optredens worden gehouden door artiesten en bands.

De grootste acts van de countrywereld komen langs op het CMA Muziek Festival. Het is een heel prestigieus festival, en als je iets te betekenen heb in de countrywereld, heb je minstens 1 uitnodiging van CMA ontvangen in je carrière.

Naast de optredens zijn er nog meer dan genoeg andere dingen die je kunt doen als je een kaartje hebt weten te bemachtigen voor het festival. Zo worden er handtekening sessies georganiseerd. Dit is een van de tradities van het festival. Zo is het CMA Muziek Festival namelijk ooit begonnen. Het was een evenement voor de fans, zodat ze hun favoriete artiesten konden ontmoeten en spreken. Tegenwoordig is alles een stuk grootschaliger, en er zijn elk jaar meer dan 400 artiesten die worden uitgenodigd.

De helft van alle inkomsten van het festival wordt elk jaar gedoneerd aan een goed doel. Mede hierdoor is het festival zo populair geworden. Artiesten wilden iets goeds doen voor de wereld, en meedoen aan het festival was hun manier om te helpen. De andere helft van de inkomsten gebruikt het CMA voor andere activiteiten van de organisatie. Zo helpen ze de muziek nog verder vooruit.

Mensen komen vanuit de hele wereld naar Nashville om het CMA Muziek Festival te bezoeken. In totaal komen er, verspreid over de 4 dagen, meer dan 250 duizend bezoekers. In 2015 werd er een record gevestigd voor het aantal bezoekers op een dag. Er waren 87.680 mensen tegelijk aanwezig.